• header noorwegen2012 02
  • header noorwegen2012 04
  • header noorwegen2012 01
  • header noorwegen2012 03

Kanoën in Noorwegen 2012 - Praktisch

Reis
Wij vlogen met KLM van Schiphol naar Oslo, een vlucht van ruim anderhalf uur. Een snelle en comfortabele manier dus om naar Noorwegen te gaan. Omdat we pas een maand van te voren hadden besloten naar Noorwegen te gaan, hadden we weinig keuze voor wat betreft vertrektijd. Op de dag van vertrek moesten we dan ook al om 5 uur op het vliegveld zijn. Pluk de dag, zullen we maar zeggen.

Autohuur
praktisch1Via internet hadden we een auto gehuurd bij Budget. Er zijn verschillende verhuurbedrijven op het vliegveld van Oslo; de huurprijzen verschillen maar weinig van elkaar hebben we gemerkt. In Oslo ging het allemaal heel soepeltjes en snel. Je meldt je bij de balie in de aankomsthal, krijgt een briefje mee en gaat vervolgens naar het parkeerdek om de auto op te halen. Appeltje eitje. Bovendien kregen we een grotere auto dan wij hadden gereserveerd (en betaald).

Kanohuur
We huurden onze kano’s bij Femund Canoe Camp. We hadden ze van te voren gereserveerd. Er lagen echter meer dan genoeg kano’s, dus ook zonder reservering zou dit goed zijn gegaan. Bij het kanocentrum huurden we ook een paar kanotonnen voor de bagage en twee kanokarretjes. Peddels en zwemvesten horen er automatisch bij.

Kanoën
Wij (en de kinderen) hadden weleens een dagje gekanood.D it was onze eerste meerdaagse tocht met de kano. We hebben ons niet speciaal voorbereid op het kanoën en dat was ook niet nodig. Bij het kanocentrum kregen we de benodigde uitleg en dat was voldoende. Kanoën in een Canadese kano is op zich heel eenvoudig.

Materiaal/bagage
In een kano kan veel bagage, we hoefden dan ook niet 'minimaal' in te pakken. Onze bagagelijst staat hier. We hadden vrijwel alle spullen waterdicht ingepakt in drie kanotonnen en een aantal waterdichte Ortliebtassen. We vonden het praktisch om ook een paar kleine tassen te hebben (bijvoorbeeld voor de camera en de jassen), zodat we daar ook tijdens het varen makkelijk bij konden. 

Eten
praktisch2Het dagelijks leven in Noorwegen is aanzienlijk duurder dan in Nederland. Bereid je dus voor op een dure vakantie. Voor de kanotocht hebben we ‘droogvoer’ vanuit Nederland meegenomen. We hadden verschillende warme maaltijden van Adventure Food; daarover waren we erg te spreken. Voor ontbijt en lunch hadden we hartkeks mee, een aantal ‘expeditie ontbijten’ van Adventure food, muesli, cup-a-soup etc. In Noorwegen zelf hebben we voor vertrek ondermeer nog wat blikjes vis en worst gekocht. Drinkwater hoefden we niet mee te nemen: we  konden uit de meren drinken. Waar mogelijk kookten we op houtvuur, maar we hadden ook onze MSR-brander mee.

Muggen en ander ongedierte
Op sommige plekken hadden we behoorlijk veel last van mugjes, knutten of ander vliegend (en prikkend) ongedierte. Een echte oplossing hebben we er niet voor gevonden. Sommige beestjes komen vooral af op blauw, dus het is handig om daar met kleding rekening mee te houden. En verder: goed smeren met deet!

Campings
We zijn slechts op een beperkt aantal campings geweest, dus kunnen daar niet in algemene zin wat over zeggen. Wat ons opviel, is dat op veel campings hutten (hyter) zijn. Een soort trekkershutten, die je ook voor een enkele nacht kunt huren.

Wild kamperen
In Noorwegen mogen o.a. kanoërs en wandelaars wild kamperen., mits je op voldoende afstand van woningen blijft. Tijdens de kanotocht hebben we dat dan ook iedere nacht gedaan (je zult ook wel moeten). Soms was het lastig een geschikte plek te vinden, maar meestal vonden we een prachtig plekje op de oever van het meer. Als het voldoende open was, maakten we vuur om op te koken. Afval kun je nergens achterlaten; dat neem je de hele tocht mee in een vuilniszak in de boot.

praktisch3Over onze kanovakantie in Noorwegen 2012

button reisverslag

button kaartroute

button praktisch

button materiaal

Dutch Afrikaans English French German Russian Swahili
Naar boven