• 4b48f8e3-71cb-445c-c560-05f89e8ad921

Zuiderzeeroute 2009 - Reisverslag

Zaterdag 25 april
Hoogland - Durgerdam (65 km)

De ochtend van vertrek verloopt altijd rommelig bij ons. De laatste spullen inpakken, bidons vullen, ontbijtspullen afwassen, nog even naar de WC, toch maar alvast insmeren met zonnebrandcrème, sleutel naar de buren, pff… Maar als we eenmaal op de fiets zitten, hebben we het vakantiegevoel meteen te pakken. Het is echt lente! Prachtig weer, lammetjes, grutto’s, kieviten en tureluurs. Vanuit Hoogland fietsen we door de Eempolder naar Eembrugge, waar we de Zuiderzeeroute oppikken. Met een zelfbedienings-pontje steken we hier over de Eem, leuk.

Zelfbedieningspont bij EembruggeHaventje bij Huizen

Langste fietsbrug van het land
Picknicken doen we op een strandje bij Huizen; hier hadden we negen jaar geleden ook onze eerste stop. Door het bos – en langs het Gooimeer – fietsen we naar werelderfgoed Naarden Vesting en dan door naar Muiden. Het water aan onze rechterhand heet nu het IJmeer. Bij Diemen rijden we over de Nesciobrug: een prachtige fietsbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal. Het is met zijn 780 meter de langste fietsbrug van Nederland, genoemd naar de schrijver Nescio, die begin 20e eeuw regelmatig schreef over zijn wandelingen over de Diemerzeedijk. Onderweg zoeken we met de GPS drie geo-caches.

Geocache gevondenFietsbrug bij Diemen

Beschermd dorpsgezicht
We passeren Amsterdam aan de oostkant. Het is hier wat drukker, maar nog prima te doen. En dan zijn we opeens in het veenweidelandschap van Waterland. Einddoel vandaag is Durgerdam, een grappig dorpje aan de dijk, met de kenmerkende houten huizen die we de komende dagen nog vaker zullen zien. Durgerdam heeft zelfs een beschermd dorpsgezicht. De camping (Badhoeve) is nog zó leeg, dat we van de eigenaar een flinke korting krijgen. ’s Avonds kijken we nog een tijdje vogels op de dijk, mooi.

Durgerdam

Zondag 26 april
Durgerdam - Edam (32 km)

Regen. Niet hard, wel nat. Dat betekent ontbijten in de tent, en ‘tussen de druppels door’ de boel inpakken. Het is erg leuk fietsen hier. Het Waterland doet zijn naam eer aan: veel water. Je kunt hier mooi zien hoe hoog het water is. Of beter gezegd: hoe laag het land is. Leuke weggetjes, bloeiende bermbloemen, lammetjes op de dijk, en veel vogels: lepelaars, bergeenden, kluten en vooral veel grutto’s.

Bruggetje in de regenOnderweg

Rustig eiland
Als we op Marken aankomen, is het gelukkig weer droog. Marken werd in de 12e eeuw een eiland, nadat aan alle kanten het omringende veen was weggeslagen door de Zuiderzee. Sinds 1957 is Marken via een dijk verbonden met het vasteland, we kunnen we dus gewoon naar toe fietsen. We wandelen rondom het haventje en eten en drinken wat op een terrasje. Ondanks dat Marken een toeristische trekpleister is, is het er erg rustig.

Marken

Drukte in Volendam
Volendam, waar we met de boot naar toe gaan (een tochtje van twintig minuten) is een stuk drukker. Viskramen, souvenirshops, Japanners, Amerikanen, in-kostuum-op-de-foto-shops; alles is aanwezig. Daan wil graag Jan Smit zien, Nick en Simon, én het stadion van FC Volendam. De laatste is het eenvoudigst te realiseren, dus daar fietsen we even naar toe. 't Is maar een klein stadion!

Boot naar VolendamSouvenirwinkeltje Volendam

Edammer kaas
Een paar kilometer verderop ligt Edam, vooral bekend door de Edammer kaas. Een mooi oud plaatsje, met middeleeuwse straatjes, grachten, ophaalbruggen en prachtige geveltjes. We eten een ijsje en kopen een lekkere knoflookkaas. We kamperen op een SVR-campinkje aan de dijk. Bas en Daan zijn in hun nopjes met de trampoline. ’s Avonds mogen ze kijken bij het melken, en vooral Daan vindt dit fantastisch, hij komt de stal bijna niet meer uit.

EdamEdam

Maandag 27 april
Edam - Stavoren (44 km)

Daan staat om 7 uur alweer in zijn pyama in de stal om bij het melken te kijken. We beginnen onze fietsdag met een lekke band van de aanhangfiets. We zetten direct de fietstassen van de aanhangfiets over op de voordragers van Bas. Daan is eigenlijk te groot (en dus zwaar) en samen met de bagage wiebelt de aanhangfiets behoorlijk. Zo gaat het beter.

Hollands polderlandschap

Beneden zeespiegel
De jongens hebben weer veel zin in fietsen en we gaan in hoog tempo – en met de wind in de rug – langs de dijk. We fietsen hier ver beneden zeeniveau. Het poldertje Etersheim is het op een na laagste punt van Nederland: 6,20 meter beneden NAP. Het blijft bijzonder. We zijn al vlot in Hoorn. Een mooi stadje, waar we op het centrale plein (Rode Steen) een geocache zoeken - en vinden. De vroegere Zuiderzee heet hier Hoornsche Hop.

Heel bijzonder schaapIn het centrum van Hoorn

Hoorn aan het waterHarde wind

Niet over de dijk
De route loopt over de Zuiderzeedijk naar Enkhuizen. De dijk wordt echter momenteel versterkt, waardoor we een andere route moeten nemen. En ook daar zijn weer werkzaamheden, en worden we opnieuw omgeleid. Jammer, over de dijk fietsen is toch het leukst. In de loop van de middag komen we aan in vestingstad Enkuizen. Hoewel we het een mooi stadje vinden, gaan we toch direct naar de haven om met de boot van 16.30 uur naar Stavoren te kunnen. De boot doet er anderhalf uur over, en daarna fietsen we in een kwartiertje naar de camping. Een lange dag zo.

Boot naar StavorenCamping in Stavoren

Dinsdag 28 april
Stavoren - Ossenzijl (51 km)

We doen vanochtend rustig aan. Daan is in de ban van de boten bij de camping en wil alles goed bekijken. Het lijkt hem wel wat om zelf zo’n boot te kopen. Nog even doorsparen knul! We fietsen in oostelijke richting langs het IJsselmeer, tegen de wind in, het ‘Roode Klif’ over.

Image

ImageImageImage

Rietzangers
Even voorbij de Mokkebank is een vogelkijkhut en daar stoppen we natuurlijk even. We zien hier ondermeer rietzangers, maar ook watervogels zoals krakeenden, talingen en smienten. In Mirns eten we bij een strandpaviljoen lekkere appeltaart.

ImageImage

ImageImage

Regen en wind
En dan gaat het regenen. De pinksterbloemen, paardebloemen en fluitekruid staan er nat en treurig bij. We fietsen langs het Rijsterbos, Oudemirdum, Nijemirdfum. Gaasterland dus. We komen doorweekt en koud in Lemmer aan. In een cafeetje bij de haven drogen we weer een beetje op. Twijfel: blijven we hier of fietsen we toch verder? Toch maar verder, opnieuw de regen en kou in.We rijden nu weg van het IJsselmeer, het ‘binnenland’ in. Over een lange rechte weg (tegenwind!) naar Schoterzijl, dan via Slijkenburg naar Ossenzijl, aan de rand van Nationaal Park De Weerribben.

'Clubhuis'
Op het SVR-campinkje is een soort fietsenschuur, met picknicktafel. Het 'clubhuis', volgens Daan.. Precies wat we met dit natte weer nodig hebben! We hangen hier onze spullen te drogen, en koken en eten warm en droog.

Woensdag 29 april
Dagje NP De Weerribben (12 km)

Het Nationaal Park De Weerribben is zeer de moeite waard, dus we blijven hier een dagje. Bij het bezoekerscentrum huren we een fluisterbootje, en daarmee varen we een halve dag langs bloemrijke hooilandjes, moerasbos en rietkragen. Het Nationaal Park is het grootste aaneengesloten laagveenmoeras van Noordwest-Europa. Daan is kapitein van ons ‘schip’, Bas speurt naar vogels. En die zijn hier volop. Ooievaars, verschillende eenden en weidevogels en we krijgen zelfs een koekoek te zien. Prachtig.

ImageImage

Image

ImageImage

Na de boottocht doen Ruud en Daan ‘Zombie’s zoekpad’, een leerzame speurtocht in de buurt van het bezoekerscentrum. Bas en ik brengen een bezoekje aan de fietsenmaker. We hebben al en paar dagen problemen met de ketting van de aanhangfiets. Ondanks dat dit waarschijnlijk de laatste vakantie met de aanhangfiets is, ontkomen we er toch niet aan om er een nieuwe cassette en ketting op te laten zetten. Het is niet anders.

ImageImage

Donderdag 30 april
Ossenzijl - Sint Jansklooster (27 km)

Koninginnedag. We fietsen vandaag maar 27 kilometer, naar St. Jansklooster. Een korte maar erg mooie tocht door de Weerribben. Via een smal paadje langs het water rijden we naar Kalenberg, een prachtig dorpje, waar de huizen alleen per fiets, lopend of met een boot bereikbaar zijn. We zien geregeld boten met bossen riet; in dit gebied wordt veel riet gewonnen om daken mee te bedekken.

ImageImage

Image

Beulakerwiede
Via het buurtschap Nederland en de dorpen Baarlo, Blokzijl en Moespot komen we aan in St. Jansklooster. We kamperen op de SVR-camping naast bezoekerscentrum De Wieden. Het is een rommelige camping, maar wel erg mooi gelegen aan de Beulakerwiede. Veel water, moeras, riet, bloemen en vogels.

ImageImage

Drukke kloostermarkt
Vanmiddag fietsen we even het dorp in. Er is een Koninginnedag-Klooster-markt, waar het vreselijk druk is. Gelukkig kunnen we er wel lekker schepijs kopen. We blijven er niet lang en gaan snel door naar het bezoekerscentrum. Dit vinden we een stuk leuker. Het is maar klein, maar we kunnen er even lekker rondneuzen, foto’s bekijken en achtergrondinformatie over het gebied lezen. Via de vlonders langs het water wandelen we terug naar de camping. De jongens vermaken zich er goed op de trampoline.

ImageImageImage

Vrijdag 1 mei
Sint Jansklooster - Hierden (68 + 14 km)

Image

Vandaag prachtig zomers weer. Via de Kamperzeedijk fietsen we naar Kampen, 25 km verderop. Links is ‘oud’ land (polder Mastenbroek werd al in de 14e eeuw drooggelegd), rechts is ‘nieuw’ land. Het blijft fascinerend. In en rond Kampen ligt een aantal geocaches, dus we zijn wel even zoet met het zoeken. De jongens blijven het erg leuk vinden, dat geocachen!

ImageImage

Landbouwgebied
Na Kampen rijden we in zuidwestelijke richting naar de randmeren.We fietsen vandaag hoofdzakelijk door landbouwgebied, het is dus wat ‘saaier’ dan de afgelopen dagen. In Elburg doen we boodschappen. Het is hier vreselijk druk, we zoeken snel de rust weer op. Pauzeren doen we bij de St. Ludgeruskerk, vlak buiten Ermelo. Het is geen echte kerk meer, alleen de fundamenten zijn nog zichtbaar.

ImageImage

Image

De motorclub op kamp
Het fietsen gaat lekker vlot en we rijden een stuk verder dan gepland. Er ligt een heel aantal campings op korte afstand van elkaar, en we stoppen bij de laatste, in Hierden. Ai, dat is even schrikken. Niet één motor, niet twee, maar tientallen. Uiteraard met bijbehorende ‘bikers’. Nadat we ons ervan hebben verzekerd dat we hier niet met hardcore Hells Angels te maken, besluiten we toch onze tent op te zetten op de camping, die dit weekend meer lijkt op een festivalterrein. En weet je: motorrijders (in ieder geval deze Vulcan Riders) zijn eigenlijk gewoon heel aardige mensen. Het zijn net fietsers!

ImageImage

Zaterdag 2 mei
Hierden - Hoogland (40 km)

De laatste dag alweer, helaas. Hoewel Bas en Daan ook wel weer zin hebben om thuis te computeren. De omgeving van Hierden is bosrijk, de Veluwe komt hier heel dicht bij de Zuiderzee (die hier dan ook Veluwemeer heet). De route voert ons door het centrum van Harderwijk heen. We pauzeren hier even aan het water.

Over de dijk
Na Harderwijk is de route ronduit saai. Hoewel we langs het water fietsen, loopt het fietspad direct naast de grote weg, kilometers lang. In de buurt van Nijkerk wordt het weer leuker. We rijden over de dijk langs het Nuldernauw en Nijkerkernauw, door de mooie polder Arkenheem.

ImageImage

Image

Turen naar tureluurs
Nog een laatste stop om naar de tureluurs te turen, en dan komen we weer in de echte bewoonde wereld. Via de Amersfoortse nieuwbouwwijk Vathorst fietsen we naar Hoogland.

Wat ons nog rest is een stapel wasgoed – en een bezoekje aan de pannenkoekenboot. Het zit er weer op!

We fietsen langs het Rijsterbos, Oudemirdum, Nijemirdfum. Gaasterland dus. We komen doorweekt en koud in Lemmer aan. In een cafeetje bij de haven drogen we weer een beetje op. Twijfel: blijven we hier of fietsen we toch verder? Toch maar verder, opnieuw de regen en kou in.We rijden nu weg van het IJsselmeer, het ‘binnenland’ in. Over een lange rechte weg (tegenwind!) naar Schoterzijl, dan via Slijkenburg naar Ossenzijl, aan de rand van Nationaal Park De Weerribben.

Op het SVR-campinkje is een soort fietsenschuur, met picknicktafel. Precies wat we met dit natte weer nodig hebben! We hangen hier onze spullen te drogen, en koken en eten warm en droog.

Over onze fietstocht Zuiderzee 2009

Image

Image

Image

Image

 

Dutch Afrikaans English French German Russian Swahili
Naar boven